Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2021

Gösterim: 210

Üniversitemizde Balıkesir Valiliği Güney Marmara İlçeleri Pandemi Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Üniversitemiz ev sahipliğinde Balıkesir Valiliği Güney Marmara İlçeleri Pandemi Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Güney Marmara İlçeleri Pandemi Kurulu Toplantısına Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, Susurluk Kaymakamı Muammer Köken, Erdek Kaymakamı A. Atakan Atasoy, Marmara Kaymakamı Göksel Yüksel, Manyas Kaymakam V. Fatih Yıldız, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutan V. Yarbay Ufuk Yaruk, Bandırma Belediye başkanı Av. Tolga Tosun, Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz, Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney, Erdek Belediye Başkan V. Hasan Yapakçı, Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, il ve ilçe prokoloü ile oda ve borsa başkanları katıldı. 

Üniversitemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda ilk sözü toplantıya başkanlık eden Balıkesir Valisi Hasan Şıldak aldı. Vali Hasan Şıldak, “Pandemi Kurulu Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Toplantımızın gündemi, koronavirüsün bugünkü durumu. Biz ülke olarak bu pandemi sürecinde gayet iyi bir yerdeyiz. Bütün kurum ve bireyleriyle hep beraber mücadele ettik ve pek çok ülkeden daha iyi bir sınav verdik. Bunu objektif bir değerlendirmeyle söylüyorum. Biz huzur içinde, sükûnet içinde bu süreci yürütüyoruz. Bir süreç, bir kriz yönetimi söz konusu. Biz bir doğal afet yaşıyoruz ve bununla ilgili bir kriz yönetimi yapıyoruz. Bu süreci destekleyen bu salonda yer alan kurumların yöneticilerine, başta kaymakamlarımıza, sağlık ekiplerimize ki bir kahramanlık hikâyesi yazdılar, çok teşekkür ediyorum. Son günlerde sayılardaki artış, bizim hassasiyetle üzerinde durmamız gerektiğini gösteriyor. Aslında son 3 haftaya kadar Balıkesir’in durumu kötü değildi; ama sıralama son değerlere göre yapıldığı için sonucumuz kötü çıktı. Mutasyonlu virüs türünün de ilk görünen yerlerden olduğunu, vaka sayısının buradaki 6 ilçede ağırlıklı olduğunu görüyoruz. İçimizi çok karartmak da istemem. Dinamik denetim denilen bu süreci birlikte yaşıyoruz. Tedbirleri sıkı tutacağız ve hep birlikte bunun üstesinden geleceğiz.” diyerek sözü İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin’e bıraktı.
İl Sağlık Müdürü Serkan Kadir Keskin, “Pandemi başlangıcından beri mücadele ettiğimiz hastalık solunum yoluyla bulaştığı için maske çok önemli. 2. si mesafe ve 3.sü hijyene riayet etmek. Bu üç kurala uymanın dışında elimizde bu hastalıkla mücadele konusunda başka silahımız da yok. Mutasyonlu virüs yoğunlukla Bandırma ilçesinde görüldü. Bu yüzden iş yerlerindeki tedbirlerin en üst seviyeye çıkarılması ve maske-mesafe-hijyen konusunda insanları özendirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

Konuşmasında, hastalığın yayılımı konusunda özellikle akraba ziyaretlerinin etkisine vurgu yapan Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar ise, vakaların arttığı böyle bir dönemde yapılan bu anlamlı toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve “Pandeminin 3 yönü var. 1.si hastaların hastanelerde takip edilmesi ki sağlık kuruluşları bunu çok iyi yaptı. Bir başka yönü hasta olmayan insanların hastalıktan korunması. Bunu uygulamalarımızla, bazen cezalandırarak yürütüyoruz. Bir başka yönü de bu pandemiden ekonomik olarak etkilenenler oldu. Bu konuda destek olmaya çalışıyoruz insanlara. Vakalarda artış var, bunu yeni mutasyonlı virüse bağlıyoruz. Sayın valimizin önderliğinde bütün kurumlar sahadayız. Umuyorum ki çok kısa bir sürede bu vaka sayılarını geriye döndüreceğiz. Esas vaka kaynağı aile içi temaslar, şehirlerarası akraba ziyaretleri. Büyük işletmelerde vaka sayıları artabiliyor.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar’dan sonra söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, “İlçemizde, şehrimizde yeni tedbirler alınırsa hem şahsım olarak, hem de Üniversite olarak üzerimize düşeni yapacak ve alınan tedbirleri sıkı bir şekilde uygulayacağız. Burada yapılan değerlendirmeler ve alınacak kararlar büyük önem arz etmektedir. Toplantıya katılan protokol üyeleri ve tüm sivil toplum kuruluşu temsilcilerine çalışmaları ve gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

İl Emniyet Müdürü de, “Balıkesir Emniyeti olarak yaklaşık 800 personel ile görev yapmaktayız. Tarım açısından Gönen ve Manyas’da görülen hareketlilik konusunda çok dikkatli olmalıyız. Zat-i alinizin talimatlarıyla başladığımız anonslarda 65 yaş üstünün dışarılarda dolaştığını görüyoruz. Biraz da aşı yaptırmış olmanın rahatlığı ile nasıl olsa aşı oldum diye düşünüyorlar. Parklarda oturup sohbet edenler oluyor. Maskeyi biz görünce kapatıyor, biz ayrılınca çıkarıyorlar. Bu tarz yanlış uygulamaların önüne denetimle geçmeye çalışıyoruz. Sosyal mesafe kadar, maske de çok önemli. İl Emniyet Müdürlüğü olarak üzerimize düşen görevi eksiksiz bir şekilde yapmak için gayret gösteriyoruz.” dedi.
İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay Ufuk Yaruk ise yaptığı konuşmada, “Biz de tüm sahada baskılayıcı bir şekilde denetimlerimize devam ediyoruz. Ayrıca ilçelerde oluşturduğumuz 148 ekibimizle çalışıyoruz. Sizin de belirttiğiniz gibi vatandaşın aylarca içeride kalması, rehavete kapılması ve ev ziyaretleri nedeniyle sayıların arttığını görüyoruz. Temel ihtiyaçların giderilmesi konusunda verilen serbestliğin istismar edildiğini gözlemlemekteyiz. Bu açıdan tedbir ve denetimlerimizi arttırdık. 1 yılı dolan mücadelemizde bazen rehavet oluyor, vatandaşlarımız görevli ekibi gördüğünde dikkat ediyor, ekip gidince ise tedbirlere uyulmayabiliyor. Halkımızın bu konuda bilinçlenmesini, bizim onlar için çalıştığımızı bilmelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu. 

Konuşmalardan sonra soru-cevap bölümüne geçildi. Bandırma İlçe Sağlık Müdürü, Bandırma Elektrik ve Elektronikçiler Odası Başkanı, Erdek Ticaret Odası Temsilcisi ve Susurluk Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı söz alarak hem durum değerlendirmesi yaptılar, hem de öneri ve görüşlerini sundular. 
Balıkesir Valiliği Güney Marmara İlçeleri Pandemi Kurulu Toplantısı, tedbirlerin gerek mülk-i idare tarafından sıkı bir şekilde takip edilmesi, gerekse oda ve borsa yönetimlerince üyelerine gerekli uyarı ve bilinçlendirmenin yapılması kararlarının alınmasıyla son buldu.


Fotoğraflar