Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2022

Gösterim: 181

Tercih Sizlerin Gelecek Sizlerin Olacak

Sevgili Aday Öğrenciler, 

Tercih Sizlerin Gelecek Sizlerin Olacak

 

Sevgili Gençler, 

 

• Genel bir eğitimden sonra tercih edeceğiniz üniversite eğitimi, çok geniş bir yelpazede yer alan farklı bölüm ve programlar arasından, tamamen sizin idealleriniz ve arzularınız doğrultusunda yapacağınız bir seçim olacaktır. Yani geleceğiniz artık sizlerin elindedir. O nedenle çok iyi bir araştırma yapmadan, bilgi sahibi olmadan, danışmadan, hatta seçeceğiniz bölüm ve üniversiteleri mümkünse görmeden karar vermemek gerekir.

 

• Tercihlerinizi sıralarken, akılla ve mantıkla hareket edebileceğiniz gibi, gönlünüzdekileri tercih listesine yansıtmak daha isabetli olacaktır. Tecrübeler gösteriyor ki gençlerin gönlüyle yapmadığı, kişiliğine ve karakterine uygun olmayan tercihler zaman zaman üniversiteyi yarıda bırakmalarına, ilerleyen yıllarda yeniden tercihte bulunmalarına ya da sevemediği mesleğine ve işine yabancılaşmalarına, dolayısıyla da hem bireysel, hem de toplumsal zaman ve verim kaybına yol açmaktadır. O nedenle, bir ömür boyu birlikte olacağımız mesleklerimizi/işimizi seçerken mutlu olacağımız ve seveceğimiz bölümleri/programları seçelim. Aileler, tercih sürecinde çocuklarının yanında olmalı, birlikte değerlendirme yapmalı, ancak kendi arzuladıkları tercihler konusunda çok ısrarcı olmamalıdırlar. 

 

• Tercih yaparken aldığınız puanlar önemlidir, ancak en çok hangi bölümü/programı istiyorsanız tercihinizde önceliği ona vermeniz uygun olacaktır.

 

• Günümüzde aday öğrenciler ve velileri giderek artan oranda ve takdire şayan bir şekilde tercih konusunu çok ciddiye almaktadırlar. Gerçekten, gençlerimizin ve ülkemizin geleceğini şekillendirecek önemli bir konudur bu. Bilimde, teknolojide, sosyal yaşamda, kısaca her alanda, özellikle de yükseköğretim alanında dünyadaki gelişmeleri ve yönelimleri dikkate alarak yapılacak bölüm/program tercihi, siz değerli gençleri geleceğin dünyasında güçlü kılacak bilgi, donanım ve mesleğe sahip kılacaktır. 

 

• Tercih yaparken önceliği bölüm/programlara vermek gerekir. Akademik kadro, eğitim ve araştırma altyapısı, bölgedeki ve ülkedeki kurum ve kuruluşlarla iş birlikleri vb. dikkat edilecek hususların başında gelmelidir. Bunun yanı sıra üniversitelerin sosyal, sportif ve kültürel olanakları da önemlidir. O nedenle, üniversite yerleşkeleri ve sosyal faaliyetlerini bu gözle incelemek yerinde olacaktır. 

 

• Aday öğrencilerimiz, tercihlerini yaparken bu yıl daha dikkatli olmalıdır. Bu yıl, 2 milyon 900 bin tercih yapabilecek durumda aday ve 1 milyon 61 bin civarında da kontenjan mevcut. Bu yıl bir yandan TYT ve AYT barajları kalktığı için, bir yandan da sınav süresi daha uzun ve daha kolay bir sınav olduğu için puanlara göre tercih yapmak yanıltıcı olabilir. Başarı sıralamasına göre yapılacak tercihler çok daha yol gösterici olacaktır. 

 

• Son olarak şunu da ifade etmek gerekir ki; üniversiteye girmekle her şeyin bittiğini düşünen gençlerimiz büyük bir yanılgı içine düşmüş olacaktır. Üniversite eğitimi, ciddi bir çaba gerektirir. Üniversite eğitimi, sadece dersler ve sınavlardan ibaret değildir, kişilerin kendi geleceğini kendisinin planladığı bir dönemdir ayrıca. Kendisini geliştirmek ve yeteneklerini zenginleştirmek için çaba harcamayanlar, 7’den 70’e ömür boyu eğitimin egemen olduğu çağımızda yanıldıklarını çok kısa sürede anlayıp pişman olacaktır. 

 

Hayalini kurduğunuz bir üniversite eğitimine kavuşabilmeniz dileğiyle, sizlere hayat boyu başarılar ve güzel bir gelecek diliyorum. 

 

Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR

Rektör

 


Fotoğraflar