Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2023

Gösterim: 81

Rektörümüz Tarihi Pertevniyal Hastanesi Restorasyon Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, tarihi Pertevniyal Hastanesi restorasyonunda incelemelerde bulunarak çalışmalar ile ilgili Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanımız Abdullah Küçük ve yüklenici firma olan ARS Restorasyon İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi müteahhidi  Halil Arslan’dan detaylı bilgiler aldı. Özdemir, restorasyon çalışmalarının ne aşamada olduğu, Üniversitemize tahsis edilen yapının ve yaklaşık 4.012 m2’lik arazinin gelecekte nasıl bir kullanıma sahip olabileceği, peyzaj düzenlemesi için projelerinin hazırlanması ve olası yeni yapılar ile arazinin bir sosyal yaşam alanı haline getirilmesi hakkında bilgi aldı. Görüşmede, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımızda görevli olarak çalışan Mimar Taha Yasin Cebe ve Yüksek İnşaat Mühendisi Yakup Ercek de kontrol teşkilatı olarak hazır bulundu.

Restorasyon çalışmaları Üniversitemiz tarafından yürütülen tarihi Pertevniyal Hastanesi, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında  inşa edilen ve hizmete giren sayılı hastane binalarından olup, inşaatına 1925 yılında başlanmış, 1932 yılında faaliyete geçmiştir. 2010 yılına kadar hizmet veren tarihi Pertevniyal Hastanesi, 05.07.2018 tarihinde bölgemiz insanı ve öğrencilerimizin hizmetine sunulması maksadıyla Balıkesir Valiliği ile Bandırma Kaymakamlığı destekleriyle Üniversitemize tahsis edilmiştir. Tarihi Pertevniyal Hastane binasının Üniversitemize tahsisinde zamanın Kaymakamı Sayın Günhan Yazar’ın büyük bir çabası olmuştur.

Geçmişte hastanenin restorasyonu için birtakım girişimler bulunsa da maalesef başarısız olmuştu. 30 Mart 2021 tarihinde Üniversitemiz, Bandırma Kaymakamlığı ve Bandırma Belediyesi arasında “Pertevniyal Devlet Hastanesi Restorasyonu İş Birliği Protokolü” imzalanmıştı. İş birliği protokolü gereğince, Üniversitemizin kullanımında olacak hastane binasının restorasyonu için bütçesinin büyük bir kısmı Balıkesir Valiliği tarafından Bandırma Belediyesi’ne aktarılmış, restorasyon çalışmalarını Bandırma Belediyesi üstlenmişti. Yüklenici firmanın 18.07.2022 tarihi itibarıyla ekonomik gerekçelerle restorasyon çalışmalarını bırakması üzerine restorasyon sürecine bir süre ara verilmişti. 

Bunun üzerine, Üniversitemizin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı nezdinde gerçekleştirdiği girişimler neticesinde binanın restorasyonunda kullanılmak üzere 2023 yılı için Üniversitemize bir bütçe tahsis edilmiştir. Hemen sonrasında, 12.05.2023 tarihinde Üniversitemiz tarafından restorasyon ihalesi yapılmış, 16.06.2023 tarihinde de yüklenici firma ile sözleşme imzalanmış, 19.06.2023 tarihinde ise restorasyon çalışmaları resmi olarak yeniden başlamıştır. 

Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun gözetiminde restorasyon çalışması devam etmektedir. Yaklaşık 4.012 m2 arazi içerisinde 610 m2 kapalı alanı bulunan binanın zorlu hava koşullarından etkilenmemesi için öncelikle çatı bölgesinin bir an önce yapılması, yıl sonu gelmeden çatının bitirilmesi hedeflenmektedir. Tarihi Pertevniyal Hastanesi restorasyon sürecinin ise Üniversitemizin kuruluşunun 9. yılında, Ağustos 2024 tarihi itibariyle bitirilmesi öngörülmektedir.