Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2022

Gösterim: 233

Rektörümüz Azerbaycan’da Düzenlenen VII. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'ne Katıldı

Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen VII. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi'ne katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un açılışını yaptığı kongre uluslararası düzeyde akademisyenlerden yoğun bir ilgi gördü.

Meclis Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop Azerbaycan'ın haklı davasının uluslararası toplum tarafından da bilinmesini arzu ettiklerini vurgulayarak hem medyada yer bulması hem de akademik dünyanın ilgisinin Karabağ konusuna çekilmesi için TBMM ve Azerbaycan Milli Meclisinin himayesiyle böyle bir kongre düzenlediklerini belirtti. Prof. Dr. Mustafa Şentop, Türkiye ve Azerbaycan akademisyenlerinin yaptıkları akademik çalışmaların önemine vurgu yaparak "Akademik dünyadaki yakınlaşmanın, karşılıklı olarak birbirini tanımanın çok büyük faydaları hasıl olacaktır. Türkiye ve Azerbaycan için bu kadar yakın münasebetler varken, Şuşa Beyannamesi varken, orada bu yakınlaşmaya zemin teşkil eden çok güçlü hükümler var, Türkiye ve Azerbaycan arasında üniversite düzeyinde diğer eğitim kurumları düzeyde birlikte atılacak adımlar çok önemlidir ve bunların süratle gerçekleştirilmesi lazım. Çok uzun yıllar ayrı kaldık. Aradaki boşluğu da dolduracak adımları süratle atmamız lazım. Sadece sözde kalmaması lazım bu gayretlerin." dedi. Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Emin Amrullayev ve Türkiye Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın da katılımcılara hitap ettiği kongre çok sayıda sosyal bilimcinin sunduğu bildirilerle devam etti.

Kongre vesilesiyle Azerbaycan’da bulunan Rektörümüz ve Türkiye Heyeti “Gülüstan” Sarayı’nı ziyaret ettikten sonra Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahiba Gafarova adına resmi resepsiyona katıldı. Kongrenin ikinci ve üçüncü gününde planlanan ziyaretler çerçevesinde Bakü’de düzenlenen kültürel gezilerden sonra Azerbaycan Kültür Başkenti Şuşa’da ise çeşitli ziyaretler ve incelemelerde bulunuldu. Şuşa’da gerçekleşen oturumlarının ardından kongre Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Başkanı Prof. Dr. Sahiba Gafarova ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un kapanış konuşmalarıyla son buldu.

Yoğun ve verimli geçen kongre akabinde Rektörümüz, Azerbaycan Diller Üniversitesi, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi ve Tarih Enstitüsü ile Bakü Avrasya Üniversitesi ve Üniversitemiz arasında iş birliği anlaşmaları imzalayarak Azerbaycan ziyaretini sonlandırdı.


Fotoğraflar